Angst voor vuurwerk en harde geluiden

Angst voor vuurwerk en harde geluiden

Veel honden zijn bang voor harde geluiden zoals vuurwerk, onweer of plotselinge knallen. Dit kan zich uiten in paniek, trillen, wegkruipen, blaffen of zelfs ontsnappingspogingen. Gelukkig kun je je hond helpen om beter met deze angst om te gaan en hem geleidelijk te laten wennen aan harde geluiden.

🔹 Waarom zijn honden bang voor vuurwerk en harde geluiden?

🐾 Onvoorspelbaarheid – Honden begrijpen niet wat vuurwerk is en kunnen de knallen niet plaatsen. Dit maakt het beangstigend.

🐾 Gevoelig gehoor – Een hond hoort veel beter dan een mens. Knallen en hoge tonen kunnen als extreem luid worden ervaren.

🐾 Slechte ervaringen – Als een hond ooit is geschrokken van een hard geluid en geen goede begeleiding kreeg, kan de angst verergeren.

🐾 Aangeleerde angst – Als een baasje overdreven reageert op vuurwerk of een harde knal, kan de hond deze angst overnemen.

🐾 Geen controle over de situatie – Omdat de hond niet kan ontsnappen aan het geluid, raakt hij sneller in paniek.

🛠️ Hoe help je je hond omgaan met harde geluiden?

Het aanleren of veranderen van gedrag draait om bewust gekozen acties. Angst is echter een emotie, geen bewuste keuze. Het verminderen van angst gaat erom dat de hond leert dat zijn angst niet functioneel is—dat er niets is om bang voor te zijn. Dit doe je door de stimulus langzaam op te bouwen, waarbij de hond stap voor stap ervaart dat er niets bedreigends gebeurt. Dit proces, ook wel een extinction burst, zorgt ervoor dat de hond leert dat zijn angstreactie overbodig is.

1️. Creëer een veilige plek

🐶 Zorg voor een rustige, afgeschermde plek waar de hond zich veilig voelt. Dit kan een bench zijn met een deken erover of een hoekje in de kamer met zijn favoriete mand.

🐶 Laat de hond zelf kiezen waar hij wil liggen. Dwing hem niet ergens te blijven als hij een andere plek fijner vindt.

🐶 Zet een radio of tv aan met rustige muziek om omgevingsgeluiden te dempen.

🐶 Sluit gordijnen en doe het licht aan zodat felle lichtflitsen minder opvallen.

2️. Beloon rustig gedrag, negeer angstig gedrag

📌 Blijf zelf rustig! Honden spiegelen emoties, dus als jij ontspannen blijft, zal je hond ook minder snel bang zijn.

📌 Troost de hond, want je kunt de angst hiermee niet versterken. Het is immers geen bewust gekozen gedrag. Doe alsof alles normaal is.

📌 Beloon kalm gedrag met een aai of wat lekkers, maar alleen als de hond niet angstig reageert. Zo bevestig je dat de angst niet nodig en niet functioneel is.

3️. Geleidelijke gewenning aan harde geluiden (desensitisatie)

Hoe dit precies in zijn werk gaat leg ik verder uit in het boek HondenLogica.