Kom hier – Betrouwbaar terugroepen vanuit het perspectief van de hond

Kom hier – Betrouwbaar terugroepen vanuit het perspectief van de hond

Voor een hond betekent loslopen vrijheid: snuffelen, rennen, nieuwe geuren ontdekken. Maar waarom zou hij dan terugkomen als zijn mens hem roept? Wat gaat er in zijn hoofd om tijdens deze oefening?

Stap 1: “Kom hier!” – Waarom zou ik?

“Mijn mens maakt een geluid: ‘Kom hier!’ en hij kijkt naar me. Oké… en nu? Oh, hij heeft iets lekkers in zijn hand! Misschien moet ik even kijken. Huh, als ik naar hem toe loop, krijg ik het snoepje! Dit is makkelijk!” In het begin begrijpt de hond nog niet dat “Kom hier” een commando is. Hij leert het via associatie met een beloning: naar de mens toe lopen = iets lekkers krijgen.

Stap 2: “Kom hier!” zonder dat ik het verwacht

“Ik ben lekker aan het snuffelen… Opeens roept mijn mens ‘Kom hier!’. Hmm, maar ik ruik hier iets interessants. Wacht, hij heeft weer dat lekkere snoepje! Oké, ik ga toch maar even kijken. Hé, het werkt nog steeds, ik krijg weer iets lekkers!” De hond leert dat terugkomen altijd iets positiefs oplevert, ook als hij ergens anders mee bezig is.

Stap 3: De afstand groter maken

“Nu roept hij als ik verder weg ben. Even kijken… Oh ja, hij heeft weer dat snoepje! Even rennen! Wauw, hij is blij als ik kom. Dit voelt goed!” Door de afstand steeds iets te vergroten, leert de hond dat hij altijd beloond wordt, zelfs als hij een stukje moet rennen om terug te komen.

Stap 4: “Kom hier!” maar ik heb iets leukers te doen…

“Mijn mens roept me, maar ik ben net achter een vogel aan! Wacht, hij klinkt extra enthousiast en – wow, hij heeft mijn favoriete speeltje! Oké, ik kom eraan! Oh, hij geeft me ook een snoepje en laat me weer loslopen. Dit is leuk!” Hier leert de hond dat terugkomen niet betekent dat het plezier voorbij is. Soms mag hij na een beloning gewoon weer door met snuffelen of spelen. Zo blijft “Kom hier” aantrekkelijk.

Stap 5: Oefenen met afleiding

“Mijn mens roept me terwijl ik met een andere hond speel. Hmm, ik twijfel… maar hij klinkt blij en heeft iets lekkers. Ik probeer het eens. Hé, ik krijg een dikke beloning! Misschien moet ik dit vaker doen.” Nu leert de hond dat terugkomen ook de moeite waard is als er iets anders spannends aan de hand is.

Wat betekent dit voor de hond?

Voor de hond is terugkomen een keuze. Als hij geleerd heeft dat die keuze altijd iets leuks oplevert (een beloning, een spelletje, een knuffel), zal hij steeds betrouwbaarder reageren. Hij denkt niet: “Mijn mens heeft me geroepen, dus ik moet gaan.” Hij denkt:

“Teruggaan is leuk!”

“Mijn mens klinkt enthousiast, daar gebeurt iets leuks!”

“Als ik kom, krijg ik soms iets lekkers, soms mag ik weer spelen, maar het is nooit saai.”

Door het terugroepen goed op te bouwen, begrijpt de hond dat terugkomen altijd een goed idee is – en niet het einde van zijn vrijheid betekent. Zo krijg je een hond die écht graag komt als je roept.

Wat moet je vooral niet doen? Hoe zorg je ervoor dat je hond altijd bij je wil komen als je hem roept? Dat lees je verder in het boek HondenLogica